De beste slaaphouding

Het is geen toeval dat zoveel mensen last hebben van nekpijn, hoofdpijn en rugklachten. Daar kan de slaaphouding veel mee te maken hebben. De beste slaaphouding is die waarin de nek en de rug in een neutrale stand staan. Als de romp niet te ver naar voren gedraaid ligt, is zijligging het beste.

Beste slaaphouding

Hieronder gaan we in op de volgende punten:

  • Wat zijn de problemen met veelvoorkomende slaaphoudingen?
  • Wat is de beste slaaphouding?
  • Wat is het effect van een goede slaaphouding?

Het probleem van een verkeerde slaaphouding

Zijligging

De meeste mensen slapen op de zij. Als je op de zij ligt te slapen, ontstaan er in de loop van de nacht drukplekken tussen de armen en benen. Dat is onprettig met als gevolg dat je de armen en benen van elkaar afschuift en in de zogeheten stabiele zijligging komt te liggen.

Irritatie knieën en armen bij zijlig

Stabiele zijlig


Er is sprake van een soort kettingreac­tie: door irritatie van de knieën bewegen het bovenste been, de lage rug, de romp en de schouders naar voren. Het resultaat is spanning in de nek, tussen de schouderbladen en in de lage rug.

Veel mensen slapen in de ‘stabiele zijligging’, en dit kan dus op diverse plaatsen leiden tot klachten.


Rugligging

Als je op de rug slaapt, kan het hoofd gemakkelijk naar links of naar rechts draaien. Dit gebeurt regelmatig omdat het hoofd nergens tegenaan steunt als je op je rug ligt. Als het hoofd opzij gedraaid ligt, ‘hangt’ het als het ware aan de nek en dat is belastend voor de banden, gewrichten en tussenwervelschijven. 

Hangende nek bij ruglig


Buikligging

Bij het liggen op de buik draait het hoofd voor een flink deel naar opzij. Vaak zelfs maximaal. Dit is extreem belastend voor de nek en kan leiden tot ernstige nek- en hoofdpijnklachten.

Slapen op de buik

De oplossing: de beste slaaphouding 

Het slapen op de buik zorgt voor veel spanning in de nek en kan dus het beste worden vermeden. Slapen op de rug kan prima ter afwisseling, maar hierbij kan het hoofd gaan hangen en kan er spanning in de nek ontstaan. De beste slaaphouding is de zijligging. Bij deze lighouding staat er zo min mogelijk spanning op de nek en rug. Hierbij moet wel goed gelet worden op het doordraaien naar de stabiele zijligging.

Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je in de goede slaaphouding blijft liggen. De combinatie van het Mikoala Hi4 Pillow Deluxe en Mikoala Body Pillow geeft het beste resultaat. Het hoofdkussen zorgt voor de juiste ondersteuning van nek en hoofd en het lichaamskussen voor het behouden van de goede lighouding zonder doordraaien.

juiste-houding

Het Hi4 Pillow Deluxe is verstelbaar in 8 hoogtes en daarom geschikt voor ieder postuur en ieder bed. Het Mikoala Body Pillow is in dikte en stevigheid instelbaar en verkrijgbaar in 2 lengtes. De combinatie met hoofdkussen en lichaamskussen is nu met een mooie korting te bestellen in onze webshop.


Het effect van een goede slaaphouding

Het effect van een goede slaaphouding (zijligging) en goede ondersteuning van de nek en het hoofd is groot. Deze effecten zijn aangetoond met twee onderzoeken naar het effect van de combinatie van het Hi4 Pillow en het Mikoala Body Pillow. Een Pilotstudie van het UMCG (Universiteit Groningen) en een onderzoek van wetenschapsjournalist drs Toine de Graaf in samenwerking met het gezondheidsblad gezondNU.

De conclusies van deze onderzoeken waren:
  • Minder nekpijn
  • Minder hoofdpijn
  • Minder rugpijn
  • Beter uitgerust
  • Meer energie
  • Verhoogd ligcomfort

Onderzoek GezondNU toont verbeterde slaapkwaliteit met Mikoala kussens

Aanbevolen kussens

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow

€ 194,80€ 179,85

Product reviews

"Als oefentherapeut beveel ik het kussen regelmatig aan mijn patiënten aan"

AMJW Vorstenbosch - 16-06-2018

4.9 / 5 sterren

276 beoordelingen

Shop reviews

Beste slaaphouding tegen rugpijn, hoofdpijn en nekklachten