Veel mensen hebben het wel eens ervaren: je wordt wakker met een stijve nek of met hoofdpijn. Je denkt al gauw dat je misschien ‘verkeerd gelegen’ hebt, maar wat is dat precies? En nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je heerlijk slaapt en zonder klachten wakker wordt?

    Welke invloed heeft de slaaphouding op je nek?

    Een goede of verkeerde slaaphouding kan voor je nek het verschil betekenen tussen een klachtenvrij bestaan of het dagelijks tobben met pijn en stijfheid. Hieronder worden de problemen voor de nek per lighouding uitgelegd. Vervolgens wordt toegelicht wat de beste slaaphouding is voor de nek.

    Buikligging

    Het slechtst is het slapen op de buik: de nek ligt gedraaid en je wordt ‘gebroken’ wakker. Jonge mensen kunnen vaak wel op hun buik slapen zonder er klachten van te krijgen. Na verloop van jaren begint er dan ‘zomaar’ wat stijfheid in de nek te ontstaan, of een raar gevoel in het hoofd. Dit kan geleidelijk verergeren tot ernstige nek- en hoofdpijn.

    Slapen op de buik

    Stabiele zijligging

    De meeste mensen liggen in de zogeheten stabiele zijligging: half op de zij/half op de buik. Ook als je netjes precies op de zij gaat liggen, kom je in de loop van de nacht vaak in deze houding terecht. De stabiele zijligging is minder erg dan het liggen op de buik, maar ook behoorlijk belastend voor de nek.

    Stabiele zijlig

     

    Wat is de beste slaaphouding voor de nek?

    De beste houding voor de nek is zijligging met gebruik van een goed hoofdkussen en een lichaamskussen (body pillow). Door het Mikoala Body Pillow ligt de romp niet naar voren gedraaid zoals bij de stabiele zijligging. De wervelkolom en de nek liggen in een neutrale stand.

    Beste slaaphouding

     

    De nek kan optimaal ontspannen door de combinatie van bodykussen en het Hi4 Deluxe Pillow. Het lichaamskussen zorgt voor een neutrale stand van de nekwervels en het hoofdkussen voor gelijkmatige ondersteuning.

     

    Welk effect heeft de combinatie Hi4 Pillow + het Mikoala Body?

    Omdat de nek recht en ontspannen ligt, kan deze goed ontspannen van de belasting van overdag. Dat is te merken door:

    • Geen/minder nekpijn
    • Nek meer ontspannen
    • Geen/minder spanningshoofdpijn
    • Minder vaak ‘s nachts wakker worden
    • Beter uitgerust bij het ontwaken

    Naar de effecten van het slapen met het hoofdkussen en lichaamskussen van Mikoala is wetenschappelijk onderzoek gedaan: een onderzoek door het UMCG (Universiteit Groningen) en een onderzoek door wetenschapsjournalist Toine de Graaf in samenwerking met het gezondheidsblad gezondNU.

      

    Wat is nog meer van belang voor de nek?

    1. Juiste kussenhoogte

    De juiste hoogte van het kussen is erg belangrijk. Als het kussen te hoog of te laag is, ontstaan er zijwaartse spanningen in de nek. Met een in hoogte verstelbaar hoofdkussen kun je er altijd voor zorgen dat je hoofdkussen de juiste hoogte heeft.

    Kussen te hoog of te laag

     

    2. Goede neksteun

    Het is van groot belang dat de nek goed wordt ondersteund en niet kan ‘doorhangen’. De neksteun moet daarvoor precies op de juiste plaats steun geven. Vaak is er helemaal geen neksteun, of is deze te breed. Dan wordt vooral het oor ondersteund in plaats van de nek.

    Verschil wel of geen neksteun

     

    3. Beperk het slapen op de rug

    Het slapen op de rug hoeft voor de nek geen probleem te zijn, maar dat kán het wel zijn als het hoofd in de slaap naar opzij draait. Dit laatste komt regelmatig voor. De banden tussen het hoofd en de nek komen op spanning te liggen en dat kan klachten veroorzaken.

    Hangende nek bij ruglig

     

    4. Lezen/TV/telefoon in bed

    Tijdens het lezen in bed kunnen zijwaartse spanningen in de nek ontstaan, zie linker afbeelding. In de rechter afbeelding ligt de nek ontspannen:

    Risico lezen in bed zijligging

     

    Bij het op de rug liggend lezen, kunnen ook spanningen in de nek ontstaan, maar dan in voorwaartse richting. Dit kan worden verholpen door het boek hoger te houden. Een kussen onder het boek plaatsen is daarbij een handige tip.

    Risico lezen in bed rugligging

     

    Ook bij het kijken naar de TV of het kijken op je telefoon of tablet kan belastend zijn voor de nek, vooral als de TV relatief laag staat opgesteld en het hoofd in een knik komt te liggen (kin op de borst). 

     

    5. Matras en bedbodem

    De hardheid van het matras en de bedbodem kunnen invloed hebben op de stand van de nek en op de juiste hoogte van het kussen. Hoe zachter het matras/bedbodem, hoe meer de schouder in het matras zakt als je op de zij ligt. Het hoofd komt dichter bij het matras te liggen en je hebt een lager kussen nodig. Bij een harder matras/stugge bedbodem heb je juist een hoger kussen nodig.

    Bij een erg zacht matras kan, net als bij een waterbed, de vorm van het kussen soms moeten worden aangepast. Dat kan o.a. door de plaatjes van het Mikoala Hi4 Deluxe kussen aan te passen. Dit is maatwerk dat in overleg met ligwijzer.nl kan plaatsvinden.

     

    Bestel de Mikoala kussens in onze webshop

    In onze webshop kun je het Mikoala Hi4 Deluxe Pillow en de Mikoala Body Pillow bestellen. Wanneer je de combinatie met hoofd- en lichaamskussen op onze website bestelt, ontvang je een mooie korting.

    ©2024, Jan Willem Elkhuizen

    KlachtenNek

    Kussens voor de beste slaaphouding

    Andere artikelen

    Bekijk alle artikelen

    Migraine

    Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

    Pijn in de rug

    Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

    Spanningshoofdpijn

    Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...