De drie belangrijkste risicofactoren voor de nek

Een verkeerde slaaphouding is een belangrijk risico voor de nek. Maar ook een verkeerd kussen en de houdingen waarin men leest of naar de TV kijkt kunnen beruchte veroorzakers zijn van nek- en hoofdpijnklachten:

TV kijken en lezen in bed

 

Verkeerde slaaphouding

1. Slapen op de buik

Te veel draaiing in de nek treedt het meest duidelijk op bij het slapen op de buik.

slapen op de buik

 

Zowel met als zonder hoofdkussen is de buiklig erg belastend voor de nek. Met een kussen erbij is het nog erger omdat de nek dan ook zijwaarts onder spanning staat. Bij een kwetsbare nek kan zelfs vijf minuten in de buiklig al een etmaal lang voor klachten zorgen.

 

2. Slapen in de 3/4 positie

Ook de ¾ positie is belastend voor de nek: er treedt draaiing en zijwaartse buiging op in de nek.

slapen in 3/4 positie

Deze slaaphouding komt vaak voor, terwijl de mensen zich daarvan niet bewust zijn en denken dat ze gewoon op de zij liggen. Waarschijnlijk is de ¾ positie één van de belangrijkste veroorzakers van hoofdpijn vanuit de nek, lees meer hierover in ‘Pijn&klachten’ en ‘Anatomie’.

 

3. Slapen op de rug met een te hoog kussen

In deze houding is er sprake van een knikstand in de nek (kin op de borst). Hier wordt in het menu Anatomie dieper op in gegaan.

knik in de nek slapen op rug

 

4. Opzij draaien van het hoofd in ruglig

Door het maximaal ontspannen zijn van de spieren tijdens de slaap heeft het hoofd de neiging om opzij te draaien indien men op de rug ligt.

draaien hoofd in ruglig


 


Geen goede ondersteuning


1. Geen goed kussen


De meeste `gewone' kussens zijn in het midden dikker dan aan de randen. Het hoofd rust op het dikke gedeelte. De nek ‘rust’ op een (dunne) rand van het kussen. De nek is echter slanker dan het hoofd en ondervindt van zo’n kussen geen ondersteuning.

nek steun fout en goed

Zonder neksteun Met neksteun

 Bij een kussen zonder goede neksteun, kan het soms helpen om het kussen `op te proppen' in de nek. Dit is lastig te handhaven, na omdraaien sluit het kussen niet meer goed aan.

 

De diepte van de neksteun is ook van belang. Deze is vaak te diep. Dan ligt men met het oor op de neksteun en wordt de nek niet optimaal ondersteund. Dit kan leiden tot zijwaartse spanningen in de nek.

 

diepte neksteun
Brede neksteun Smalle neksteun

 


 

 

2. Onjuiste kussenhoogte

Indien het kussen niet de goede hoogte heeft, wordt het hoofd meer of minder opgetild dan dat eigenlijk goed zou zijn. Gevolg: zijwaartse spanningen in de nek.

invloed kussen hoogte

Laag hoofdkussen Hoog hoofdkussen

 Als een kussen de goede hoogte heeft als je op de zij ligt, dan is het te hoog als je naar de 3/4 positie draait. Het hoofd wordt meer opgetild dan dat eigenlijk goed is, met als gevolg zijwaartse spanningen in de nek.

 


TV kijken en lezen in bed


Bij TV kijken in bed is de positie van de TV ten opzichte van het bed mede bepalend voor de stand van de nek.

tv kijken in bed

TV laag TV hoog (aan muur/plafond)


 

Staat de TV aan het voeteneinde iets boven het bed, dan moet de nek flink worden gebogen (kin op de borst). Dit leidt tot flinke spanningen in de nek en soms tot hoofdpijn en duizeligheid. Als de TV aan het plafond hangt, kan men in een ontspannen houding TV kijken. Ook zittend TV kijken is een oplossing, daarbij kan een verstelbare bedbodem nuttig zijn.

 

Liggend lezen kan ook belastend zijn voor de nek. De nekbelasting hangt mede af van de positie van het leesvlak:

 

lezen in bed

Boek laag Boek hoog

 Hoe lager het leesvlak wordt gehouden, des te meer buiging treedt er op in de nek. Een kussentje onder het boek vergemakkelijkt het hoog houden ervan, maar de nek is ook dan nog teveel gebogen. Zittend lezen met het boek rustend op een kussen is beter.

laag leesvlak lezen in bed

Zijlig, hand onder hoofd                        

Zijlig, hoofd op kussen

 Lezen op de zij met de hand onder het hoofd is ook belastend. Als men op de zij ligt is het beter om het hoofd ontspannen te laten rusten op het kussen en het boek parallel te houden, rustend op het matras.

 

 

Lees meer over risicofactoren in 'risicofactoren rug'

 

Bekijk Ligwijzer kussens in webshop

 

 

 

 


Onze kussens

 Lekker én goed slapen
 Waardering 4.9/5 sterren  
 

 Op basis van 207 recensies


Ervaringen van klanten

Mikoala Body Pillow

Mikoala Body Pillow

Snelle levering en een fantastisch product. Ik vind het erg leuk dat er een soort "handleiding" bij het product zat én een aparte hoes. Dankjewel voor het verkopen van e ...

Lore Merelbeke 16-02-2018

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Fantastische lange benen kussen en hoofdkussen een paar jaar geleden gekocht, zeer tevreden ben ik daar mee! ...

Marijke Coopmans 09-02-2018

Hi4 Pillow · Deluxe

Hi4 Pillow · Deluxe

Het kussen heeft mij een aantal jaren geleden behoorlijk snel van mijn nek- en hoofdpijn afgeholpen en ik slaap er iedere nacht heerlijk op ...

Rosaria Hupkes 07-02-2018

Hi4 Pillow · Deluxe

Hi4 Pillow · Deluxe

Waardering: Uitstekend. Mijn mensendieck-therapeut raadde mij aan dit kussen aan te schaffen. Ik heb het meteen gedaan en de volgende dag werd het keurig bezorgd. ...

Mevr. van Kempen 05-02-2018

Risicofactoren nek? | Klachten | Ligwijzer