Perfecte kussens ondersteunen de gedroomde slaap

Perfecte kussens ondersteunen de gedroomde slaap

Om met het juiste been uit bed te stappen, is een goede slaaphouding onontbeerlijk. Bij Ligwijzer ontwerpt men al jaren hoofd- en lichaamskussens die de slaappositie ergonomisch verantwoord ondersteunen. Zaakvoerder enbewegingswetenschapper Jan Willem Elkhuizen legt uit.


Verkeerde slaaphouding leidt vaak tot klachten

Jan Willem Elkhuizen is fysiotherapeuten bewegingswetenschapper van opleiding. Hij stelde in zijn praktijk vast dat vele nek-, rug en andere fysieke klachten rechtstreeks verband houden met een foute slaappositie. Elkhuizen: “Onzeslaaphouding bepaalt voor een groot stuk hoe ons lichaam rust vindt,dan wel extra spanning opbouwt. Wat hier vooral een rol speelt, is statische belasting: belasting zonder dat er beweging plaatsvindt. Zowel de halswervelkolom als de rugwervels worden tijdens de slaapvaak verdraaid, wat klachten kan veroorzaken of doen toenemen. Het is dus zaak om het hoofd en bij uitbreiding het hele lichaam adequaat te ondersteunen. Zelfs in de algemeen als gunstig beschouwde zijligging,liggen de meeste mensen half op hun buik. De arm, het been en de schouder die bovenaan liggen, ‘vallen’ naar voren en veroorzaken zo een geforceerde draaiing in de wervelkolom. Dit is meteen één van de grootste oorzaken van onbegrepen chronische nekklachten en spanningshoofdpijn.”


Flexibele kussens als “anti mal” van ons lichaam

“Wanneer verdraaiing voor ongemak en spanning zorgt, bieden de juiste kussens soelaas; ze ondersteunen de zwaartepunten van het lichaam en zorgen zo voor ergonomisch verantwoord slaapcomfort. De combinatie van een Mikoala lichaamskussen met een Hi4 hoofdkussen neemt de spanning en verdraaiing weg, zodat de houding optimaal blijft. Zo krijgen nek en rug de rust die ze nodig hebben om te herstellen van de inspanningen overdag. Het hoofdkussen is verstelbaar in 8 standen, de hoogtes zijn aanpasbaar en de volumes zijn niet te groot. Dit alles resulteert inmakkelijk hanteerbare, maar essentiële ondersteuningselementen. De nadelige gevolgen van ‘geschaarde’ benen en doorzakkende armen in zijligging worden zo letterlijk opgeheven. Ook voor de rugligging werken zulke kussens spanning en statische belasting tegen door nek, benen en rug evenwichtig te ontlasten.”


Wetenschappelijk bewezen

Elkhuizen: “Als bewegingswetenschapper en fysiotherapeut hecht ik veel belang aan een correcte wetenschappelijke onderbouwing. Onderzoeken door het UMCG Groningen en gezondheidstijdshrift gezondNU, tonen de gunstige effecten van het gebruik van deze kussens aan. Het zijn efficiënte tools die de slaaphouding zo optimaliseren dat klachten voorkomen worden en bestaande klachten, gerelateerd aan een verkeerde slaaphouding, verdwijnen. Ook wie geen klachten had, merkte een verbetering van de slaapkwaliteit en -houding. Dat was uiteindelijk ook de opzet bij het ontwerpen van deze kussens: een fundamentele meerwaarde creëren op vlak van slaapkwaliteit en pijnbestrijding.”


Bron: http://project.mediaplanet.com/21579.pdf