Doorbraak chronische rugklachten

Doorbraak chronische rugklachten

Raadsel spit opgelost

Doorbraak chronische rugklachten


Tachtig procent van de Nederlanders krijgt ooit last van rugpijn en bij negentig procent daarvan is onbekend wat de oorzaak is. Bewegingswetenschapper Jan Willem Elkhuizen en orthopedisch chirurg Menno Iprenburg gingen op onderzoek uit. Zij ontdekten twee nog niet eerder beschreven eigenschappen van tussenwervelschijven. Tevens werd duidelijk hoe de eerste schade daarin ontstaat en hoe dit kan leiden tot spit, chronische rugpijn en een hernia. Een doorbraak omdat voor het eerst het verband tussen de verschillende klachten wordt verklaard.

Hun bevindingen staan in het boek ‘ Rugpijn, hernia en spit, hoe kom ik er vanaf?’, dat op 8 februari is verschenen. Met veel tekeningen en foto’s worden oorzaken en oplossingen in beeld gebracht. Tevens worden nieuwe therapeutische mogelijkheden beschreven, die inmiddels zijn getest door een landelijke organisatie van rugexperts. De uitkomsten zijn veelbelovend.


‘ Er zijn niet veel boeken die rugpijn en herniaklachten op zo’n heldere en inzichtelijke wijze beschrijven.’ 

Professor Bart W. Koes, Hoogleraar Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC Rotterdam


Uit dit boek blijkt dat de tussenwervelschijf wezenlijk anders werkt dan veel professionals op dit moment aannemen.’ 

Drs. Gijs Lemmers, promovendus ‘De beste zorg voor lage rugklachten’

Complexe diagnostiek, Onderzoek & Ontwikkeling, Fysius Rugexperts


Over de auteurs

Jan Willem Elkhuizen studeerde cum laude af als bewegingswetenschapper bij de vakgroep Functionele Anatomie van de VU. Daarvoor werkte hij 20 jaar als fysio- en manueel therapeut. Menno Iprenburg is orthopedisch chirurg en eigenaar van de Herniakliniek in Veenhuizen. Hij heeft ruim vijfduizend operaties uitgevoerd, waarvan meer dan 2600 endoscopische hernia-operaties (via de zij). Hij leidt internationaal orthopeden en neurochirurgen op in de endoscopische pted-techniek.Websites

Rugpijn-hernia-spit.nl
Ligwijzer.nl

Ligwijzer.be