Emg en drukmetingen

Sommige winkels en leveranciers van matrassen en bedbodems gebruiken drukmetingen om vast te stellen wat de beste keuze is voor een bepaald individu. Anderen meten de spieractiviteit met behulp van Emg (ElectroMyoGrafie). Dat oogt wetenschappelijk en overtuigend, de computer rekent het voor u uit. Het is echter zeer de vraag of deze metingen wel bruikbare informatie opleveren.

 

Drukmetingen

In een onderzoek naar een nieuw bedbodemsysteem (Kittz/BakkerElkhuizen, 1997) werden onder meer drukmetingen verricht. Verwacht werd dat hoge piekdrukken zouden leiden tot lager comfort. Er bleek echter geen enkel statistisch significant verband te bestaan tussen slaapcomfort en de indicatoren die uit het drukmeetonderzoek konden worden gehaald (piekdruk, gemiddelde druk, verdeling druk over het lichaam etc.).

Wat misschien nog wel belangrijker is: Er kon ook geen enkel verband worden aangetoond tussen de ervaren lichamelijke klachten en de resultaten van de drukmetingen.

 

druk bedb

Voorbeeld drukmeting in zijlig. Rood: hoge druk, groen: lage druk

 

De conclusie die zich hierbij opdringt is dat het doen van metingen vooral een fraai verkoopinstrument is. Het komt wetenschappelijk en overtuigend over en klanten kunnen daardoor overgehaald worden om tot aanschaf over te gaan. Maar of ze daarmee een matras en bedbodem aanschaffen dat daadwerkelijk goed is voor hun klachten, valt nog te bezien.

 

EMG-metingen

Vergelijkbaar met het doen van drukmetingen is het toepassen van EMG-metingen (het meten van de activiteit van spieren). De gedachte daarbij is dat het matras en bedbodem waarbij de spieren het meest ontspannen zijn, het beste zouden zijn. Tijdens het slapen zijn de spieren echter veel meer ontspannen dan tijdens het liggen op een matras in een winkel en de metingen tijdens waaktoestand in een winkel zijn niet representatief voor de situatie tijdens slaap. Bovendien ontstaan klachten die door het slapen ontstaan niet door teveel spierspanning, maar door het belasten van banden, kapsels en tussenwervelschijven. Het toepassen van EMG-metingen levert geen bruikbare informatie op en is in feite gewoon misleidend: de niets vermoedende koper kan tot een keuze worden verleid op grond van overtuigend ogende, maar desondanks onjuiste argumenten.

 

emg copy

Voorbeeld EMG: de electrische spanning in 4 spieren

 

Wat dan wel?

Als men niet kan vertrouwen op drukmetingen en EMG-metingen, waar dan wel op?

Ga af op uw gevoel! Niet figuurlijk, maar letterlijk: vertrouw op de signalen van uw lichaam. Let goed op wat u voelt als u op een bed ligt en –nog belangrijker- wat u ervaart als u wakker wordt!

Springt u fit en zonder klachten uit bed, dan is er met uw bed waarschijnlijk niet veel mis. Staat u op met een stijve rug of zelfs met pijn, ga dan op zoek naar de oorzaak en naar oplossingen. Dat kan een verkeerde slaaphouding zijn, maar het kan ook aan het matras liggen. Dat vergt tijd en moeite om uit te zoeken, het is niet anders.

Plaats als test eens een tweede matras, bijvoorbeeld van een logeerbed, bovenop (of onder) uw eigen matras. U komt hierdoor natuurlijk een stuk hoger te liggen, maar ook zachter. Zo ervaart u wat het verschil in matrasdikte uitmaakt.

Bedenk dat de veelgeprezen boxspring in feite 'gewoon' een combinatie is van twee veersystemen. Of het onderste veersysteem nu verpakt zit in een bedbodem of in bijvoorbeeld een pocketveermatras, maakt functioneel gezien niet veel uit. Dat geldt voor meer combinaties van bedbodems en matrassen. Er wordt door de beddenindustrie soms wel eens onnodig ingewikkeld gedaan..

Kijk voor meer tips en adviezen in het menu 'Advies/tips'

 

 


 

Bekijk Ligwijzer kussens in webshop

 

 


Onze kussens

 Lekker én goed slapen
 Waardering 4.9/5 sterren  
 

 Op basis van 250 recensies


Emg & Drukmeting | Beste keuze individu | Ligwijzer